Uncategorized

HORTLAYAN TERÖR

HORTLAYAN TERÖR

Dünya, salgın hastalık, tedarik sıkıntısı, ekonomik çalkantıları yaşarken ülkemiz coğrafyası bunların üstüne hemen yanımızda patlak veren ve 55 inci gününü dolduran Rusya-Ukrayna savaşı etkileri, düzensiz göç dalgaları ve yıllardır uğraştığımız bölücü terör ile mücadele aralıksız sürüyor.

            Tüm bu gelişmeler yaşanırken güvenliğimiz açısından iki husus öne çıkarak endişe ve kaygılarımızı arttırmakta. Bunlardan bir tanesi göçmen sorunu, düzensiz göçün ortaya çıkardığı ve ciddi önlemler alınmazsa daha da tehlikeli hal alacak olan durum. Artık bazı kentlerde ciddi nüfus artışlarıyla beraber güvenlik sorunu yaşanmaya başladığı açık şekilde görülebilmekte. Özellikle Suriyeli sığınmacıların içinde olduğu çeteleşme, otoriteye karşı koyma gibi olaylar artık sıradanlaşmaya başladı.

Bunun ciddi toplumsal olaylara dönüşmeden önlemlerinin alınması gerekliliği gün gibi ortadadır. Zaten son günlerde siyasi otorite tarafından da endişelerin dillendirildiği görülmekle yapılan açıklamalardan da duyulan rahatsızlık anlaşılmakta.

            Ekonomik olarak da bunalmış olan halkın, sığınmacıların sığınmalarının artık bittiği kanaatinde olduğu, artık kendilerine gereğinden fazla yük oldukları ve kendi ekonomik payları ile topraklarına ortak olmaya başladıklarını söyleyerek tehdit olarak görülmektedirler.

            Diğer taraftan bu gelişmeler yaşanırken sınırlarımız ötesinde bölücü terör ve uzantıları ile yoğun bir şekilde sürdürülen terörle mücadele var. Yıllardır süren bu mücadelede sevindirici husus uzunca bir süredir sınırlarımız içinde terör eylemlerinde azalmanın olduğudur. Örgüt kentlerde bir takım kundaklama ve yakma eylemlerini haber siteleri üzerinden üstlense de kara propagandanın ötesine geçemediler. Aslında yapmış oldukları ağır kayıplardan sonra tabanlarına bitmediklerini, hala varlıklarını sürdürdükleri mesajı vermek için yaptıkları propaganda olduğu gözlendi.

            Artık örgüt kış sonu ile birlikte kendisi hatırlatma eylemlerine kalkışabileceği zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve emniyet güçlerinin (Özel Harekat) saha presi ile karşılaştılar. Bütün kış aralıksız süren mücadele artık örgütü mağaralardan dışarıya çıkamaz hale getirdi. Bu söylediklerimiz sınırlarımız içindeki durum. Ancak birde sınır ötesinde örgütün uzantıları ile sürdürülen mücadele var. Orada da etkinliği ve saha üstünlüğünü elinde tutan güvenlik güçlerimiz her geçen gün ağır kayıplar verdirerek mücadeleyi sürdürüyorlar. Burada şehit olan güvenlik güçlerimize Allah rahmet eylesin.

            Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak’ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik karadan ve havadan Pençe Kilit Operasyonu başlattı ve başarılı bir şekilde sürdürüyor.

Ağır kayıplar veren ve vermeye devam eden bölücü terör örgütü pkk’nın kandil baronu terörist Duran Kalkan kendi haber sitelerinden açıklamalar ile  ‘Savaş sadece Medya Savunma Alanları’nda değil her yerde olacak. Türkiye’de olacak bu savaş. Türkiye’ye taşacak, metropollerde çok daha etkili bir savaş durumu gelişecek. Kentlerde gelişecek, ovada gelişecek, dağda gelişecek ‘’şeklinde tehdit etmektedir. Anlaşılacağı üzere ağır kayıplar ve darbeler yaşamışlar.       

            Varlığını her geçen gün bilinen ve varlığına ihtiyaç ta duyulan özel güvenlik birimleri her yerde ve her noktada mevcudiyetleri ile caydırıcılık görevini yerine getiriyorlar. Özel güvenlik birimlerine düşen, görev alanlarında çok daha fazla dikkatli olmak, çok daha fazla görünür olmak, çok daha fazla gözlemci olmak, çok daha fazla ayrıntıcı olmak, ipuçlarını iyi yakalamak, olası kriz anlarını iyi yönetmektir. Bunun yanında güvenlik birimlerinden birinci derecede sorumlu yönetici ve idaricilerinin güvenlik biriminden gelen öneri ve tekliflere kulak vermeleri üst seviyede görev yapabilmeleri için imkânlarını zorlamalarıdır. Çünkü burada kişi mülklerinin korunmasından ziyade kamu güvenliği ön plana çıkmaktadır.

Bu yazıyı kaleme almış olduğumuz saatlerde son dakika haberi olarak Bursa’da infaz koruma memurlarını taşıyan araca EYP’li saldırı olduğu ve 1 memurun şehit olduğu haberini aldık. Şehidimize Allah’tan rahmet milletimize ve ailesine başsağlığı diliyorum.

Cengiz KIVILCIM

Güvenlik Danışmanı/ÖGTM Yön. Kur. Baş.

20.04.2022

Diğer yazıları okumak ister misiniz?