Genel

ÖGHİŞDER’E CEVAP

ÖGHİŞDER’E CEVAP

 

Geçtiğimiz günlerde ÖGHİŞDER (Özel Güvenlik Hizmetleri Ve Eğitimi İşverenleri Derneği) Facebook sayfasından son günlerin güvenlik adına popüler suni gündem maddesi ile ilgili olarak bir tartışma açılmış ve görüş sorulmuştur. Yayınladığı tarihte dernek olarak görüşlerimizi beyan edeceğimizi ifade etmiştik. Bu çerçevede ÖGHİŞDER tarafından sorulan sorulara  bizim yorumumuz aşağıdadır.

DEĞERLİ ARKADAŞLAR,

BAŞTA İSTANBUL, ANKARA, TRABZON, BURSA İLLERİMİZ OLMAK ÜZERE
1-ÜNİVERSİTELERİMİZDE ÇALIŞAN ÖGG LERDEN DEVLET NİYE MEMNUN DEĞİL?
2-ÖGG LERİN DERTLERİ NE?
3-ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ BİZLERDEN MEMNUN DEĞİLSE NEDENLERİ?
4-MAÇLARDA GÖREV ALAN ÖGG DEN NEDEN MEMNUNİYETSİZLİK VAR?
5-ÖGG LERİN MAÇTA GÖREV ALDIKLARINDA OLUŞAN DERTLER SIKINTILAR NE?
LÜTFEN YUKARIDA Kİ SORULAR ÇERÇEVESİNDE BİLDİKLERİNİZİ, YAŞADIKLARINIZI, GÖRDÜKLERİNİZİ, DERNEĞİMİZ TARAFINDAN HAZIRLANACAK VE HÜKÜMET YETKİLİLERİNE SUNULACAK RAPORDA KULLANILACAK ŞEKİLDE YAZAR YARDIMCI OLURSANIZ MEMNUN OLURUZ. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİZ.
ÖGHİŞDER YÖNETİM KURULU

Sayın ÖGHİŞDER Yönetim Kurulu

1-Devlet zaten şu sıralar kimseden memnun değil. Hatırlanacağı üzere mart ayından sonra üniversitelerde belli birtakım hareketlilikler gözlendi ve özel güvenlik son derece kısıtlı imkânları ve yetkisiz yetkileri çerçevesinde müdahale ederek olayları önledi. Sanki birileri tarafından tırmandırılmak istenen bir takım olaylar engellendi. Dikkat edilirse polis (genel asayişten sorumlu olmasına rağmen) pek müdahil olmadı, olaylar tırmanma gösterince bir nevi kendilerini arattırdılar ve sahneye çıktılar. Devlet özel güvenliğe hiçbir şey vermediği halde çok şey bekliyor. Düşünelim, polisin (çevik kuvvet) kıyafeti toplumsal olaylara göre dizayn edilmiş, kalkanı var, biber gazı var, toma sı (toplumsal olaylara müdahale aracı) var, yeteri kadar personel desteği alıyor, iyi maaş alıyor, iş garantisi var, her gün eğitimi var, olaylara müdahalede tam yetkisi var. Üstüne üstlük polis bir daha oraya ne zaman gelir Allah bilir. (büyük çaplı toplumsal olay olursa)Oysa özel güvenlik görevlisi, her gün orada görev yapıyor dolayısı ile her gün küfürlere, tehditlere, saldırılara maruz kalıyor. Bu saydıklarımızdan sonra, özel güvenlik görevlisinin neyi var kocaman bir hiç. Aldığı emir doğrultusunda olaya müdahale eden güvenlik görevlisinin, olaya müdahalesi sonucunda özellikle basın kuruluşlarınca, konu ile uzaktan yakından alakası olmayan, sözde sivil toplum kuruluşlarınca ,’’güvenlik terörü’’ ‘’güvenlik vahşeti’’ gibi haber ve beyanlar karşısında özel güvenlik görevlisinin arkasında duran kimse yok. Ne başbakanı var ne bakanı var ne de kendisi savunacak bir avukatı var. Hele basına düştünüz mü herkes vurun abalıya diyor. Tek günah keçisi özel güvenlik görevlileri olarak görülüyor. Ne eğitimsizliğimiz kalıyor, ne vicdansızlığımız kalıyor. Bu kıyaslamadan sonra devlet bizi niye istemez bunu anlamak çok güç. Burada art niyet aramak kadar doğal hiçbir şey olamaz. Çünkü burada art niyet vardır.Burada başka şeyleri düşünmek gerekir.Bunu da anlamamak fazla saflık olur.Özel Güvenlik Görevlisi’ de saf değildir.Kimse kusura bakmasın bu kadarda saf iseler onlarda özel güvenlik görevlisi değildir.Bu iş bu kadar net.

Bizi istemediğini söyleyen ve devleti temsil ettiğini ifade eden hükümete bir gün sormazlar mı, niçin bu kadar adama kimlik aldırdınız? Madem yetersizdiler niçin 9 seneden beri göz yumdunuz? Madem yetersizdiler niçin yeterli hale getirecek tedbirleri almadınız? Ne verdinizde ne almak istiyorsunuz?

Bizi kamuoyu önünde küçük düşürmeye ne hakları var?

2-özel Güvenlik Görevlilerinin dertlerini dernek olarak sizlerin yakından bildiğinizi var sayıyorum.Bu konularla ilgili olarak zaman zaman www.ogtm.org sitesi üzerinden talep ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

3-Üniversite yönetimlerinin bizden memnun olmadıklarını düşünmüyorum. Netice itibari ile tamamen kendilerine bağlı bir birimdir, özel güvenlik birimleri. Türkiye’deki üniversitesi sayısı 170 tek tek sorulsa (1–2 üniversite hariç) hiçbiri birisi memnuniyetsizliğini ortaya koyamaz.

Koyamazlar çünkü bu güvenlik görevlilerinin tamamına yakınını üniversite yönetimi tarafından belirlenen isimler alınıyor. İşe alınan personelin tamamına yakını referanslı. (yani bir yerlerden kart getiren torpilliler.) Belli kıstaslara bağlanmayan yani görevin niteliğine uygun kalifiye eleman seçimi yapılmadan sadece özel güvenlik kimlik kartı olan personel sisteme dâhil ediliyor. Sohbet esnasında görüştüğümüz bazı güvenlik yöneticilerin aradığı özellikler, düzgün fiziği olsun, boylu poslu olsun, referansından dolayı başım ağrımayacak personel olsun diyorlar. Durum böyle olunca hangi kaliteden bahsedilebilir. Hele kamu kurumlarında özellikle güvenlik şirketlerinin görevin niteliğine uygun personel seçme gibi bir şansları yok.

4-Gelelim spor güvenliğine bu zaten başlı başına bir sorun, sayın başbakanda bu durumu yani özel güvenliği çok yakinen takip ettiği için onların sorunlarını sıkıntıları çok yakinen bildikleri için kafasında son noktayı koydu. Bu işi kökünden kazıyacak, pardon çözecek. Sorun varsa teşhis de vardır. Özel güvenlikle alakalı tüm işleri bitirdi sıra buna geldi.

Sn başkanın açıklaması aynen şöyle;’’ Bir de statlardan ve üniversiteden özel güvenliği çıkartacağız. Çünkü danışıklı dövüş oluyor. Kulüp yönetimlerinin çıkarları için çalışıyorlar, güvenlik için değil. Onları artık üniversitelerden ve statlardan çıkaracağız. Yine polis bakacak bu işe.’’

Danışıklı dövüşün önlemini almak kimin görevi, niye bu zamana kadar göz yumuldu veya bu kanun çıkarılırken bunlar düşünülmedi mi?

Evet, burada özel güvenlik görevlilerinin suçu var, o da devlete yani hükümete güvenmiş olmaları. Buradan ekmek yiyen binlerce özel güvenlik görevlisinin vicdani sorumluluğundan Sn başbakan nasıl kaçacak.

Bir sürü masraf ederek ve devlete haracını ödeyerek aldıkları kimlik kartlarını, böyle giderse suyunu sıkıp içecekler.

Lütfen bazılarının politik emelleri, çıkar çatışmaları için, kimse bizim ekmeğimizle oynamasın, sn başbakan kulüp yöneticileri ile mi uğraşacak danışıklı dövüşçülerle mi uğraşacak onlarla uğraşsın. Maç başına 30–40 TL alan adamlarla uğraşmasın.

Bu işi yakından takip edenler bilir maçlar için her yerden binlerce adam toplanır. Farklı şirketlerde çalışan adamlar, farklı birimlerde çalışan adamlar, farklı ilçelerde farklı illerden gelen adamlar. Mümkün mü bunların hepsi anlaşmış gibi tek kulüp adamı olmaları. Hiç de inandırıcı değil. Bir maçta gördüğün özel güvenlik görevlisini bir başka maçta belki de hiç görmezsin.

En çok, bazı malzemenin (sis bombası, kesici alet gibi) stat içerisinde olması meselesi gündeme getirilir. Tamamen genel kolluk bakarken bu tür hadiseler o zamanda yaşanıyordu. Hatırlanacağı üzere daha önceleri de yüzlerce meşale ve sisi bombaları içerde yakılıyordu. O zaman yasak değimliydi de kullanıyordu. Genel Kolluğun tamamen baktığı zamanda holiganlar olay çıkartır. Olay çıkartanlar bir gün sonra salıverilirdi. Bunlar unutuldu. Statlarda olay çıktığı zaman suç sadece ve sadece özel güvenlik görevlik görevlilerinde mi? O kadar çok suç aletinin içeriye sokulmasında suç sadece özel güvenlik görevlilerinde mi? Sokaklarda her gün olaylar çıkıyor, dükkanlar yıkılıyor, arabalar yakılıyor,yollar işgal ediliyor,kamu malına zarar veriliyor.O zaman polis yetersiz kalınca onun yerine de başka alternatifler mi düşünmek gerekir.Hali hazırda sadece üniversitelerde 10 bin civarında özel güvenlik görevlisi var,üniversitelerde yarın bir gün olaylar çıktığı zaman da ,özel güvenlik görevlilerini gözden çıkardığınız gibi 250 bin polisi de gözden çıkaracak mısınız? Şu hususta bilinmiyor sanırım. Özel güvenlik görevlileri üst aramalarını genel kolluk nezaretinde yaparlar. Burada onların hiç mi suçu yok.

Yarın, yeni koruma görevlilerinde bu tür hadiselerin yaşanmayacağını kim garanti eder. Onlarda bu tür sorunlar olursa onları da mı yok edecekler?

Her meslekte her tür insanlar çıkabilir, hiç kimse mükemmel değildir.

Mükemmel insan, hatasız insan bu dünyaya 14 asır önce geldi nur saçtı ve 14 asır önce Rabbine kavuştu.

5-Spor Güvenliği için maçlarda görev yapan arkadaşlarımızın sorunlarını yukarıda arz ettik. İlaveten yazılacak pek fazla bir konu yok.

Ö.G.T.M.

Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği

Yönetim Kurulu

 

Diğer yazıları okumak ister misiniz?