Milliyet gazetesinde 19.12.2021 günü yayınlanan özel güvenlik konuları yapmış olduğumuz değerlendirme haberi.
- Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetme Başkanlığı’nın verilerin göre bugün Türkiye’de 700 bin kişinin özel güvenlik kartı bulunuyor. Ancak bu mesleği yapan kişi sayısı yalnızca 340 bin civarında. Güvenlik belgesi olanlar neden bu işi yapmıyor?
Sizin bu vermiş olduğunuz rakamların yanında, özel güvenlik eğitim kurumlarından silahlı/silahsız temel eğitim alarak kimliğini almamış özel güvenlik görevlisi adaylarını da işin içine katmak gerekir. Eğitimi almış sınava girmiş parasızlıktan eğitim sertifikasını alamayan veya sertifikasını alıp Özel Güvenlik Harcını yatıramayan adaylar da var. EGM Özel Güvenlik Denetleme Daire Başkanlığın elinde olması gerekir bu veriler. Çalışanı, çalışmayanı yaklaşık iki milyonluk bir kitle var burada. Ben hep söylüyorum bu sektörde gizli işsizlik var. Sizin sorunuz üzere söylüyorum. Neden yapmıyorlar değil yapamıyorlar. Arz talep meselesi.
Özel güvenlik mesleğinin içinde bulunduğu zor şartlardan dolayı da meslekten kaçışlar başladı birimler/şirketler personel bulmakta sıkıntı yaşıyor. Sosyal medya hesaplarına bakın en çok ‘’özel güvenlik görevlisi aranıyor’’ ilanları ile karşılaşırsınız.
- Özel güvenlik sektörü pandemiden ne derece etkilendi?
Salgın hastalık döneminde sağlık sektöründen sonra en çok olumsuz yönde etkilenen özel güvenlik sektörüdür. İş yükümüz bir hak daha artmıştır. Hala daha bu devam etmektedir. Özel güvenlik görevlileri asıl işi olan güvenlik görevinin yanında kamu sağlığının korunması yönünde görev almaktadır.Hes Kodu kontrolü,maske kontrolü ve ateş ölçümü gibi görevleri de yerine getirmekte.Her an tehlike ile karşı karşıya kalmaktadır.Salgın hastalığın ilk yılında ölümlü vakaların zirve yaptığı dönemlerde Sağlık Bakanlığına sorduk COVİD-19 dan yaşamını yitiren özel güvenlik görevlisi sayısını veya etkilenen özel güvenlik görevlisi sayısını maalesef böyle bir veriye ulaşamadık.Özellikle o dönemde her gün meslektaşlarımızı kaybettik.Allah hepsine rahmet eylesin, bu arkadaşlarımızın çoğu bu illeti çalıştıkları yerden kaptılar.Dolayısı ile görev de iken yaşamlarını yitirdiler.
Bir başka ağır yükü de hastalığı kapan veya kronik hastalığı olan arkadaşlarımız göreve katılamadılar. Onların yerine arkadaşlarımız göreve dahil edildiler. İş yükleri bir kez daha arttığı gibi yorgunlukları üst safhalara çıktı, dikkatleri dağıldı beraberinde disiplin cezaları da o oranda arttı.
- Özellikle pandemi döneminde özel güvenlik görevlileri sektör değiştirmiş olabilir mi? Bunun sebebi nedir?
Tabii özel güvenlik görevlilerinin de birer ailesi var bu salgın döneminde kendi hayatlarını belki çok önemsemediler işin gereği olarak, ancak en büyük korkuları ‘’evimize çoluk çocuğumuza, ana babamıza bu hastalığı taşımayalım’’diye tedirgin oldular. Zaten zor şartlarda görev yapan meslektaşlarımız hastalıktan korktukları, daha doğrusu sevdiklerine zarar gelmesin diye riski az işlere yönelimler oldu. Özlük hakları anlamında zaten asgari ücret seviyesinde veya biraz üstünde maaş aldıklarında çıkmalar yaşandı. Risk değeri=ücret olmadığı için bu sorunlar ve meslekten soğumalar yaşanıyor. Hatta geçtiğimiz aylarda bazı kentlerde ki temaslarımızda önceden özel güvenlik görevlisi olan arkadaşlarla karşılaştığımız da veya sorduğumuzda enteresan bir şey öğrendik. Şu an daha çok kazanıyorum diyen moto kuryeler gördük. Mesleki anlamda baktığımızda acı bir durum yetişmiş insanların başka işlere yönelmesi.
- Özel güvenlikte yetenek açığını kapatmak için ne tür çalışmalar yapmak gerekir? ( iş şartlarını iyileştirmek vs. gibi)
Öncelikle resmi iyi okumak lazım, özel güvenlik tüm paydaşları ile bir araya gelmeli tüm taraflar eşit şartlarda sorunlarını masaya yatırmalı. Kısır döngü içinde olmamalı, sen ben bizim oğlanı bırakmak lazım. AVM’ de çalışanı, hastanede çalışanı, sitede çalışanı, metroda çalışanı, fabrikada çalışanı, şirket işvereni, birim işvereni, site yöneticisi, şefi, amiri, müdürü, yöneticisi, hizmet alan bireyler, özel güvenlik eğitim kurumları, alarm izleme merkezleri, akademisyenler, sigorta şirketleri, STK’lar, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı kısacası sektörle alakalı tüm taraflar burada olmalı çözüm böyle bulunur. Hatta özel güvenlik görevlisi olmasa bile şirketler veya birimler bünyesinde çalışan özel güvenlik yan işleri ile uğraşan tedarik firmaları bile orada olmalı. Sorunlara birlikte yaklaşırsak çözebileceğiz.Taraflar birlerinin ne istediğini net görecek birinci ağızdan duyacak.Bizim özellikle çalışanların talepleri özlük hakları olduğu gibi mesleğimizle ilintili talepleri vardır.Örneğin yetki gibi,mesleki saygınlık gibi.
Mesela ben bir ilkokul öğrencisinin, lise öğrencisinin, bir doktorun, bir fabrika işçisinin, bir kamyon şoförünün, bir yaşlı teyzenin orada olmasını çok isterim onların baktıkları pencere bizim için önemli.
Özel güvenlik hizmetleri artık net olarak ortaya çıkmıştır ki,asgari ücret makasına bizi kestirmeyin.Bugünler de en çok merak edilen ve gündemde olan konu asgari ücret.Asgari ücret vasıfsız iş gücü için belirlenen en alt sınır olduğuna göre bizi burada değerlendiremezler.Özel güvenlik görevlileri en az ortaöğretim mezunu, belli mesleki temel eğitimden geçen, sınav da başarı kazanan, sağlığı yerinde, sabıka kaydı olmayan, kimlik için devlete harç ödeyen,yenileme eğitimi alan dolayısı ile bir kanun (5188 S.K.) çerçevesinde görev yapan özel kolluk kuvvetidir.
Kısa ve öz, bizim beklentimiz her şeyi ile kolluk gibi muamele görmek istiyoruz. Bizim taleplerimiz erişmez değil. İnsanca yaşamın nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Hepsi bu.
- Özel güvenlik görevlilerinin işin getirdiği sorumluluk bakımından ağır şartlarda çalışıyor olmaları ve buna rağmen özlük haklarının olmaması bu alanda boşluk yaratıyor olabilir mi?
Hali ile yaratıyor tabii, ruhen hazır görev gelen personel verimlidir. Bedenen ve ruhen hazır olmadan gelen personelin faydadan çok zararı olur. Bunu ben demiyorum. Bunu konunun uzmanları söylüyor. Özel güvenlik görevlileri şimdi hele hele ekonomik yükün arttığı bu günlerde fatura, kira, market düşünmekten veya işten çıkınca ek iş yapabilir miyim diye düşünürken bazı şeyleri gözünden kaçırabilir, dikkati dağılabilir. Ailesine çocuklarına kırıcı olabilir.
- Gelecek yıllarda güvenliğin robot güvenliklerle sağlanabileceği konuşuluyor. Bu yeniliğin insan gücünün yerini alabileceğini düşünüyor musunuz?
Teknoloji iyidir. Gelişim iyidir. Ancak güvenlikte insan faktörü farklı bir şeydir. Özel güvenlik görevlileri zaten robotları kullanıyor. X ray, CCTV sistemleri bizim işimizi kolaylaştıran teknolojik imkânlar var ve kullanılıyor. Robotik ürünler tabiî ki bizim güvenlik hizmetlerinde elimizi güçlendirecek malzemelerdir.
Sizin çocuğunuzun oyun alanında oynarken yanına yaklaşan yabancının gözüne bakmak isterim. Niyetlerinin ne olduğu yetişmiş bir güvenlik görevlisi sezinler ve gerekli müdahaleyi yapar. Bir robottan bunu bekleyemeyiz. Dolayısı ile özel güvenlik hizmetlerinin hizmet alanı insandır, insanı ancak insan anlar.
- Pandemi sürecinde vatandaşlarla ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz? HES kodu kontrolü vs.
Salgın hastalığın ilk günlerinde hizmet sunduğumuz alanlarda vatandaşlarımız ve özel güvenlik görevlileri sorunlar yaşadı ancak bu kısa sürede de geçti insanlar münferit olaylar haricinde uyum sağladı. Keza özel güvenlik görevlileri de böyle bir durum ile daha önce karşılaşmadıkları için başlarda zorlandılar yetki anlamında ancak Özel Güvenlik Denetleme Daire Başkanlığının emir yazısı ile sorun çözüldü.
Güvenlik olarak bizimde salgın hastalıklara hazırlıklı olduğumuz bir şey değildi, bizim olası senaryolara karşı koruma planları vardır. Bunlar daha önceden hazırlanır ve yeri gelince uygulanır. Örneğin Toplu Eylemlere Karşı, Sabotajlara Karşı gibi ama salgın hastalık durumunda ne yapılacak onun bir çalışması yoktu.
Buradan şöyle bir çıkarım yapabiliriz. Koruma planlarının muhteviyatları güncellenmelidir.
- Bakanlıklarda, hastanelerde ve belediyelerde kısacası kamuda görev yapan özel güvenlik görevlileri, 15 Eylül’den bu yana tek tip kıyafet giymek zorunda. Bunun ne gibi etkileri oldu?
ÖGTM Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği olarak biz bu uygulanın başından beri savunucu ve takipçisi olduk.2007 yılında taleplerimizi içerek ve EGM’ ye sunduğumuz önerilerin içinde olan bir konu.
Özel Güvenlik görevlilerinin günün şartlarına uygun, göze hoş gelen ve bir ağırlığı olduğunu düşündüğümüz üniformaların kullanılıyor olması güzel bir uygulama. Bu uygulamanın sadece kamuda değil de tüm özel güvenlik birimlerince kullanılması arzumuz. Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmadan kıyafetlerin tek tip olmasında fayda görüyoruz.
Ancak özel sektörde şirketlerin maliyetine etki ettiği düşüncesi ile bir zorlama söz konusu değil. Gözlemlediğimiz kadarı ile özel güvenlik şirketleri bu konuya sıcak bakmıyor. Dediğim gibi maliyetleri arttırdığı düşünce ile. Çünkü kamu kuruluşları için belirlenen kıyafetlerin malzemelerinde bazı özellikler var. Burada belirlenen özellikle yapılan bir pantolon örneğin 150,00 TL piyasadaki pantolon 100,00 TL gibi.
- Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen KAAN projesiyle, mobil aplikasyon üzerinden özel güvenlik görevlilerinin alanlarındaki olayları polis ekiplerine hızlıca bildirmesi uygulaması başladı. Bunun olumlu dönüşlerini görüyor musunuz?
Bunu emniyet yetkileri bilir. İstatistikî bir bilgi bizler ile paylaşılmadığı için fayda olduğumu olmadı mı bilmiyoruz.
- Ayasofya’nın güvenliği artık özel güvenliğe devredilecek. Bu bilgiler ışığında tarihi ve turistik bölgeler için farklı uygulamalar gerekiyor diyebilir miyiz?
Bu da güncel bir konu bende haberlerden takip ettim. Ayasofya’nın güvenliğinin özel güvenlik eli ile yapılması zaten bu işin doğası gereği. Böyle olmalıydı oldu. Takip edebildiğim kadar ile Turizm Polisi denetiminde görev yapacaklar. İbadet yerleri ile ören yerlerinde özel güvenlik görevlilerin olması can ve mal emniyeti açısından önemli olduğu gibi tarihi mekânlarımız korunması, kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması anlamında önemlidir.
Zaten bizim kanunumuz tarihi, turistik ve kültürel önem arz eden yerlerin özel güvenlik eli ile güvenliklerin sağlanmasına imkan tanımaktadır. Bu tür yerlerde özel güvenlik görevlilerinin olması, görev almaları istihdam açısından ayrıca önem arz etmektedir.
19.12.2021
Cengiz KIVILCIM
Özel Güvenlik Risk Danışmanı / Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Haber;https://www.milliyet.com.tr/gundem/ozelde-tek-tip-ise-yaradi-dedi-ve-hedefi-acikladi-6663398